top of page
Q6

En av de vanligaste frågorna vi får är vad det kostar att utveckla en app. Det finns säkert lika många svar på den frågan som det finns appar på app-store. Utvecklingskostnaden beror naturligtvis på hur komplex appen är och hur mycket som krävs för att få den snygg och användarvänlig. Och vilken strategi man har. 

 

Antingen utvecklar du din app i steg och släpper nya versioner där du successivt lägger till ny funktionalitet. Gör du så så kan du enklare stämma av intäkter och styra om prioriteringsordningen för appens funktioner. Det tar på det stora hela lite längre men det blir ofta smidigare och ger många möjligheter att marknadsföra appen.

Alternativt så bränner du av en större budget och får fler funktioner på plats direkt. Fördelarna med den vägen är att du kan få en snabb tillväxt och kan få maximal effekt av själva lanseringen.  

Men oavsett strategi så kommer appen ändå utvecklas i steg. Om du väljer att lansera efter ett eller alla steg är upp till dig och beror på marknaden.

 

Vår rekommendation är att försöka göra en första version för ca 100 000 SEK med målet att kunna lansera iaf något som fungerar och användarna vill ha. Sen är det vanligt att man ändå inte släpper appen förrän fler funktioner är på plats.

 

Det går att ta fram en app för mindre än 100 000 och de flesta appar kostar betydligt mer. Vill ni ha en mer exakt uppskattning vad just er app skulle kosta att ta fram så är det bara att höra av sig till oss på info@kanvas.se.

1. Vad kostar det att ta fram en app?

Förutom att själv betala för utvecklingen så finns lite olika sätt att hitta finansiering för appen. Är det ett företagsinternt verktyg så bör det räcka att ha en bra IRR för investeringen. Men är det en extern app så behövs lite mer än så. Ett starkt business case  och bra tillväxtpotential gör att världen för extern finansiering kan öppnas upp. 

 

Vår rekommendation är att ni verkligen lägger tid på att ta fram en realistisk prognos över intäkter och kostnader. Tillsammans med en plan för hur ni ska nå tillväxt. Potential och traction är faktorer som vi själva tittar mycket på. Och var rädd om er tid och era pengar. Satsa inte på en idé som ingen, förutom ni själva tror på. Är den bra så går det att göra ett starkt affärscase kring det.

2. Hur finansierar jag min app?

På kanvas kan vi vara med att finansiera er app genom att vi tar en del av utvecklings- och marknadsföringskostnaden. Vi brukar dock inte gå in med mer än vad som täcker halva budgeten.

 

Vi bistår ofta företag med investeringskalkyler och erbjuder hjälp med att ta fram business case och söka finansiering. Vill ni veta mer så hör av er på info@kanvas.se

1. Vad kostar det att ta fram en app?

Det finns flera olika sätt att ta betalt för appar. Antingen tar du betalt för att ladda ner appen eller så låter du användaren ladda ner appen gratis och tar betalt för innehåll. Den senare lösningen blir allt mer populär och gör att du får en större kontroll över intäkterna. 

 

Ofta är dessutom appen bara en del av ett större erbjudande. Vårt tips är att om det är möjligt, försök ta betalt för det som skapar direkt värde för era användare. Eller ännu bättre, där de själva tjänar pengar.

3. Vad ska jag ta betalt för min app?

Själva affärsmodellen och prisstrategin är ofta central för huruvida en app blir framgångsrik eller ej. Valet mellan att maximera antalet användare eller intäkterna är ofta svårt. Vi tycker man ska försöka ta rätt betalt så tidigt som möjligt. Att få användare att börja betala för något som varit gratis kan vara svårt att få till.

Många som hör av sig till oss om appar drar sig för att beskriva sin idé. Samtidigt som man ska vara försiktig med sina företagshemligheter så måste vi ju få reda på så mycket som möjligt. Om Vi ska kunna ge ett bra förslag och en korrekt budget.

4. Hur skyddar jag min appidé?

Vi är vana vid denna typ av frågor och har sekretessavtal vi gärna skriver på. Men var inte rädda för att berätta om er idé. Det är många andra saker som måste stämma för at få den att lyckas nå hela vägen till framgång. Och där behöver man ofta feedback och hjälp. 

 

Vill ni bolla er idé med oss så hör av er till info@kanvas.se

Båda. Vi utvecklar apparna parallellt så de kan lanseras samtidigt på bägge plattformarna. Ska ni göra en företagsintern app så kan vi utveckla enbart mot ett operativsystem. 

5. Ska jag välja Android eller IOS/Apple?

Förutom själva kostnaden för att ta fram en app så behöver den marknadsföras. Det spelar ingen roll hur bra appen är om ingen vet att den finns. Enligt oss så underskattar man ofta kostnader för att få användare att ladda ner appen och att sedan använda den kontinuerligt.

6. Hur får jag folk att ladda ner min app?

Ni behöver en marknadsplan. Ni behöver också en budget. Vårt systerbolag oh (ohagency.se) har lång erfarenhet av att utveckla varumärken och bolag. Hör av er till oss eller dem så tipsar vi er gärna om vad just ni kan göra för att locka användare. info@kanvas.se.

A

&

Q

Q1
Q2
Q3
Q5
Q4
bottom of page